menu

MATTIAS HUNDEBØLL

“Udenfor bliver madlavningen til en leg, som vi er fælles om”


For journalist og podcaster Mattias Hundebøll er det vigtigt at gøre noget ekstra ud af hverdagsmaden. Det bliver nemmere om sommeren, når familien er samlet i haven omkring grillen. Mød ham her, og få tre gode råd til, hvordan du kan skabe magi i din grillmiddag.




I et stort hus udenfor København bor journalist og podcaster Mattias Hundebøll sammen med sin kone, sine to børn, sine svigerforældre og to andre familier. Huset, der altid har været et kollektiv, danner rammen om et familieliv, hvor samvær er i centrum. Særligt om sommeren i den store have, hvor livet buldrer derudaf, og grillen er centrum for aftenmåltiderne.


Netop dét er for Mattias, der blandt andet er vært i podcasten ‘Fårking far’, med til at gøre sommerens madlaving meget sjovere end normalt.

“Når man flytter madlavning uden for, føles det ikke som arbejde at lave mad. Det bliver til en leg, som vi er fælles om, fordi vi er jo ude i haven alle sammen. Og når man er fem år gammel, så er det et helt lille eventyr at få lov til at plukke bær og krydderurter og hjælpe til med maden,” fortæller Mattias, der elsker at have sine to sønner med sig i køkkenet eller om grillen.

“Jeg går meget op i at involvere mine børn i madlavningen, og det virker altid lidt nemmere, når det er omkring grillen. Man kan sagtens lave mega lækker mad som ungerne gerne vil have, hvis man putter lidt magi i det. For mad er jo den vildeste sanserejse.”


Det bliver særligt understøttet af grillmad, hvor der altid er plads til improvisation og mere leg end normalt. For eksempel med små, grillede babyblæksprutter på spyd, som Mattias’ to drenge er vilde med, for “der er jo ikke noget barn, som ikke synes, at det er lidt sejt at få lov at bide hovedet af en blæksprutte,” som Mattias slår fast med et smil.



1. Inddrag dine børn

Børns smagsløg er mindst lige så nuancerede og kritiske som voksnes, så de skal også have lækker mad. Tag dem med i køkkenet og omkring grillen, så de ser, hvordan maden bliver tilberedt og udvikler sig undervejs, så de har været med til at lave maden. Det får dem til at føle sig inddraget og uundværlige, og det er godt for selvværdet.


2. Gør madlavningen til en leg

Brug metoder og redskaber, der gør madlavningen til noget særligt og til en sjov oplevelse, så det ikke kun er måltidet selv, der er i centrum. Det kan være en sej gadget, der giver nye muligheder, eller en råvare, som skal tilberedes på en helt særlig måde.


3. Prøv nye ting af

Det kan være sjovt for hele familien at smage noget nyt fra grillen – også for de helt små. I stedet for at ty til de klassiske grill-retter, så tænk i andre baner, som kan udfordre smagsløgene og er en oplevelse at spise. Det kan for eksempel være små blæksprutter.



Samtidig er det nemt at gøre maden til noget særligt, når udstyret er i orden, og mulighederne dermed er mange – for eksempel når der skal laves en hel kylling.


“Der er noget virkelig fedt ved at lave en hel kylling på grillen. På min Everdure kan kyllingen bare hænge og hygge sig på sin rotisseri, så jeg kan lege med ungerne imens,” fortæller Mattias om sin Furnace-gasgrill fra Everdure by Heston Blumenthal, hvor den roterende rotisserie sikrer ensartet tilberedning af hele kyllingen, som serveres med nye kartofler, grillet spidskål og en frisk myntedressing.

Det er noget, som både børn og voksne kan være fælles om at spise, så store som små får det allerbedste ud af grillmiddagen. Det er for Mattias smagen af sommer, som den er allerbedst i Danmark.


Og det er en helt særlig stemning, de lange sommeraftener med grillmad skaber.

“Når vi spiser i haven, kan man gå og komme, som man vil. Måltidet strækker sig over hele aftenen, for når jeg tænder grillen, bliver aftenen bare automatisk længere. I haven skal måltidet ikke bare overstås – det bliver en leg, der kan tage hele aftenen,” siger Mattias, der herunder giver dig tre af sine bedste råd til, hvordan man skaber et familievenligt grillmåltid.


Få tre af Mattias’ lækre opskrifter


Grillede babyblæksprutter med pandebrød


Grillkylling deluxe med nye danske kartofler


Grillet spidskålssalat med yoghurtmyntedressing

Se flere opskrifter